Vähäinen ymmärrys ja tiedonpuute luo typeryyttä

Koulutusmatkallani sain mahdollisuuden viettää päivän Berliinissä. Paljon ei aikaa ollut mutta sen verran, että ehdin näkemään hotellini lähellä olleita paikkoja ajan kanssa. Syystä tai toisesta en ole aikaisemmin Berliinissä käynyt vaan se on aina jäänyt paitsioon. Historiaa lukeneena ja asioihin jonkin verran perehtyneenä Muurin paikka eritoten kiinnosti minua todella paljon. Se myös herätti pohtimaan monenlaisia asioita mitä me ihmisinä olemme tehneet ja minkälaisia osaamme pahimmillaan olla.

Saavuin illalla rautatieasemalle ja kävelin sieltä majapaikalleni Potsdam Platzilla. Matkaa ei ollut kuin parikymmentä minuuttia, mutta sain siihen kulumaan lähes tunnin. Olin väsynyt mutten voinut välttyä ajattelulta. Moni asia nousi mieleeni mitä en osannut kuvitellakaan.

IMG_0069.jpeg

Aamulla herättyäni lähdin kävelylle kootakseni ajatuksiani yhteen. Tarkoitus oli tehdä iltapäivällä reflektointia oppimastani kronologisessa järjestyksessä. Tarvitsin aivoilleni aikaa ja rauhaa jäsentelylle. Otin kameran ja suuntasin Brandenburgin torille.

IMG_6737.jpg

Kävellessäni pitkin ja poikin murhatuille Juutalaisille tehtyä muistomerkkiä joka samaan aikaan karuudessaan näyttää kauniilta, pohdin ihmisen typeryyttä ja mihin se pahimmillaan voi johtaa. Korkeiden paasien välissä tunsin oloni sanattomaksi sekä surulliseksi.

IMG_6739.jpg

IMG_6777.jpg

Toisaalta sanattomuus ja surullisuus sai pohdiskelemaan asioita useammalta kantilta mitä olisin tehnyt, jos vain olisin mennyt turistikohteeseen katselemaan. Mietteliäisyys monitasoisesti oli itsessään hyvin kiehtovaa.

IMG_6757.jpg

IMG_6766.jpg

IMG_6772.jpg

Paluumatkalla majapaikalle kävelin vielä Potsdam Platzille nähdäkseni palasia muurista. Se oli tärkeää, koska muistan nuoruudestani nuo tapahtumat jotka muuttivat maailmaa suuntaan missä se nyt pääpiirteittäin on. Uutiskuvat palautuivat mieleeni vahvoina.

IMG_0084.jpeg

IMG_6787.jpgTämä kävely ja pohdiskelutuokio sai minut hyvin tuotteliaaksi ja parin tunnin ajan kirjoitin erilaisia mielenkiintoisia ajatuksia mitä viikon aikana oli eri asiayhteyksissä ponnahtanut mieleeni.

IMG_0085.jpeg

Yksi ajatus nousi muita vahvemmaksi katsellessani maassa kulkevaa muurilinjan paikkaa. Vähäinen ymmärrys ja tietoisuus luo tyhmyyttä. Se on syynä moneen surulliseen tapahtumaan maailmassa. Mitä parempi tietoisuus meillä on historiasta, sitä paremmat mahdollisuudet on, ettei tällaista voi enää koskaan tapahtua. Näin toivon. Takeita ei ole. Tapahtumista alkaa olemaan aikaa etteivät ne tunnu kaikille ihmisille olevan ajankohtaisia. Samanlaista ajattelua on paljon ilmassa mikä saa huolestumaan. Silti uskon ihmisten olevan viisaampia nyt kuin aikaisemmin.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s